luni, 5 octombrie 2009

Viziunea (I) (partea a treia)

Viziunea este cea care face diferenţa între a te încărca de povara prezentului, adică să te gândeşti mereu că cineva în situaţia ta nu poate reuşi, pentru că poate nu are destui bani sau instruire, şi de a te proiecta în timp, la ceea ce-ţi doreşti să ai şi să acţionezi în aceea direcţie.
Viziunea reprezintă cea mai puternica resursă umană. Tu o foloseşti zilnic, ea te ajută la toate treburile zilnice pe care le ai de făcut. Imaginează-ţi cum ar fi să te trezeşti dimineaţa şi să nu ştii ce ai de făcut, dacă nu ai avea viziunea de a merge la muncă în fiecare zi sau de a te ocupa de alte lucruri pe care ţi le-ai propus, atunci ai o problemă, întrucât atunci când nu ai ceva clar de făcut intri într-o stare de confuzie care dacă persistă toata ziua simţi la sfârşitul zilei că ai irosit timpul de geaba, iar după câteva astfel de zile rişti să cazi într-o depresie adâncă şi toate astea pentru că omul este o fiinţă îndreptată către acţiune, iar lispa ei îi provoacă dezechilibre psihice majore.
Şi cum noi ne folorim de această resursă în fiecare zi, numai că o facem la scară mică, la fel putem să o folosim şi la scară mare. La fel cum spuneam şi mai înainte creierul funcţioneaza la fel, fie că ne dorim lucruri mărunte, fie măreţe. Aşa că dacă acum conştientizezi că viziunea o foloseşti zilnic, foloseşte-o în favoarea ta şi vizualizează la scară mare. Numai că, după ce marea majoritate constientizează că pot folosi vizualizarea în beneficiul lor se instaleză inevitabil şi frica, iar frica cea mai crâncenă este cea legată de eşec. Iar eu vreau să te ajut, prin cea ce fac, tocmai pentru a te putea ajuta să treci mai uşor peste această frică.
Un lucru vital de făcut înainte de a începe să-ţi creezi viziunea este să înţelegi de ce ai ales ca acest scop să fie îndeplinit şi dacă merită să fie îndeplinit, pentru că nu vrei ca după ce ai parcurs mai bine de jumătate din drum să îţi dai seama că defapt tu nu vrei asta şi ţi-ai greşit cariera sau chiar viaţa, aşa cum fac marea majoritate a oamenilor.
De exmplu decizi că dacă ai deveni un bancher de succes ai fii pe deplin împlinit, ai putea avea astfel respect, bani şi fericire. Numai că după ce treci prin facultate, te angajezi intr-o bancă şi vezi că lucrurile nu sunt tocmai cum credeai că sunt. Iar pe deasupra pentru tine este o povară să lucrezi cu cifrele pentru că tu ai fost întodeauna bun la limbi străine, dar ai trecut peste această piedică tocmai pentru că ai crezut că a fi bancher este cel mai bun lucru din viaţa ta. Şi uite aşa stai, după ce ai investit bani şi timp, te întrebi oare nu cumva ţi-ai greşit cariera? Oare să continui sau să caut altceva în viaţă? Şi cum în cea mai mare parte omul nu are puterea să îşi asume propria răspundere, preferă să continue chiar dacă nu este tocmai ceea ce-şi dorea.
Aşa că aveţi grijă ce vă doriţi, s-ar putea să se îndeplinească şi apoi să regretaţi.
Atunci când îţi alegi ce vrei să faci cu viaţa ta, ce cale vrei să urmezi, ce vis vrei să-ţi îndeplineşti este foarte important să ştii de ce, la fel cum trebuie să ştii şi de ce nu.
Numai după ce ai minim trei răspunsuri ferme la întrebarea DE CE? poţi începe să-ţi creezi viziunea, dar atentie, dacă există măcar un răspuns ferm la DE CE NU? atunci ai o problemă. Iar ca să rezolvi această problemă, ori cauţi un alt scop care să nu aibă nici un argument contra ori adaptezi scopul tău pentru a nu include nici un răspuns negativ.
Şi ca să îţi explic mai bine o să-ţi dau următorul exemplu, să zicem că o femei este maltratată de soţul său, iar visul ei de a scăpa de el este să îl vadă mort. Cu siguranţă că se pot găsi foarte uşor trei motive pentru care să îşi dorească asta, numai că pentru a se materializa visul ei trebuie să se întâmple o crimă iar acest lucru contravine legi, implicit nu este o soluţie să scapi de un maltrator şi să intri la închisoare pe viaţă. Aşa că în cazul ei, o adaptare a visului de a scăpa de el ar fi nu o crimă, ci pur şi simplu asumarea propriei responsabilităţi şi plecare în lume astfel încât el să nu mai poată avea influenţă asupra ei niciodată.
După ce ai stabilit trei argumente în favoarea alegeri tale, trebuie ca ceea ce-ţi doreşti să treci pe hârtie şi să-ţi faci un obicei de a pune acea hârtie cât mai la vedere pentru a putea fi vizualizată cât mai des posibil. Faptul că îţi scrii scopul pe hârtie înseamnă, că îţi iei angajamentul să îndeplineşti ceea ce-ţi doreşti. Cel mai simplu exemplu care demonstrează puterea scopurilor scrise este banala listă de cumpărături pe care o folosesti atunci când mergi la supermarket. De câte ori ai plecat fără listă iar atunci când ai ajuns acasă îţi aduci aminte că ai uitat ceva de cumpărat. Aşa funcţionează şi la scară mare, dacă nu îţi scrii scopurile, se prea poate ca de cele mai multe ori o să uiţi ce îţi doreşti şi atunci nu o să mai duci la îndeplinire scopul. De aceea repet, că visele născute din durere sunt cele care au succesul cel mai mare de a fi îndeplinite, pentru că chiar dacă nu sunt scrise, durerea care te pătrunde zilnic te face să găseşti soluţii pentru a scăpa din acea situaţie disconfortabilă. Iar în momentul în care îţi scrii scopul intri, conform statisticii mondiale, în rândul celor doar 3% din populaţia planetei care îşi aştern pe hârtie scopurile, poate şi din cauza asta sunt aşa de mulţi oameni săraci şi aşa puţini oameni bogaţi. Iar acelaşi lucru se întâmplă în mai toate companiile de succes, cum ar putea o companie să aibă succes dacă nu ar exista un plan care trebuie pus în aplicare de către angajaţi. Câte companii de succes cunoaşteţi, care nu au o viziune? Analizaţi compania la care lucraţi şi observaţi care este viziunea şi ce strategie pune în aplicare pentru a o îndeplini, iar dacă nu are aşa ceva, vă sfătuiesc de pe acum să vă căutaţi un nou loc de muncă pentru că în curâd acea companie va da faliment şi o să rămâneţi şomer. Şi la fel cum viziunea este esenţială pentru obţinerea succesului unei compani, ia se aplică în aceeaşi măsură şi omului. Oare resursa cea mai importantă într-o companie nu sunt oamenii? Nu sunt ei cei care duc viziunea la îndeplinire? Şi atunci de ce nu s-ar aplica aceeaşi strategie şi în cazul omului?
Următorul pas în creearea viziuni este vizualizarea cu ochii minţii a ceea ce îţi doreşti, iar în momentul în care faci acest lucru trebui să implici în acest proces toate cele 5 simţuri, iar imaginea trebuie să fie cât mai clară pentru a părea cât mai adevărat posibil. Practic acestă vizualizarea trebuie să semene cu o transă sau chiar cu o auto hipnoză, pentru că creierul uman funcţionează în general pe baza a ceea ce deja cunoaşte. Imaginează-ţi, dacă erai deja bogat creierul tău ştia cum ai făcut şi va repeta procesul ori de câte ori ai nevoie, dar ce faci atunci când nu eşti şi ai vrea să devii? Simplu, îţi imaginezi cum este să fii bogat, te vizualizezi, implici toate simţurile ca şi cum viziunea ar fii reală, iar cum creierul tău nu face diferenţa între realitate şi imaginaţie, el o să găsească soluţia pentru a deveni bogat, pentru că tu eşti bogat în imaginaţia ta. Iar o dată ce un lucru a fost făcut, el poat fi repetat.
Aşa că nu puneţi la îndoială puterea vizualizării, chiar dacă într-o primă fază o să vi să pară puţin ciudat acest exerciţiu. Dar nu uita, momentan sunt mult mai puţini oameni bogaţi decât saraci, dacă vrei să te rupi de condiţia ta actuală şi să devii bogat, fă ceea ce oameni bogaţi fac şi nu continua să faci ceea ce face un sărac sperând ca cândva, cumva o să devii bogat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu